Tager du OxyContin, og er du ved at udvikle en afhængighed? Eller er du pårørende til en, der er endt i et misbrug af denne form for smertestillende medicin? Hos AlfaRehab kan vi hjælpe dig eller din pårørende ud på den anden side og ud af afhængigheden.

Her på siden kan du læse mere om, hvad der kendetegner OxyContin, hvilke bivirkninger der er, og hvad der sker, hvis du bliver afhængighed – samt hvordan du bliver behandlet. Bliv klogere på OxyContin her på siden, eller ring til os allerede nu på telefon 35 35 35 81 for at høre nærmere om dine behandlingsmuligheder.

Hvad er OxyContin?

OxyContin er en smertestillende medicin, der har en kraftig og hurtig virkning. Dette skyldes, at denne form for smertestillende medicin består af stærke opioider. Opioider er en gruppe af stoffer, der ved indtagelse går ind og bedøver centralnervesystemet.

Ud over at opioider findes i OxyContin, er de også at finde i medicin som smertestillende morfin, metadon, fentanyl og heroin. Kigger man på virkning og bivirkninger, minder morfin og OxyContin meget om hinanden.

OxyContin er kendetegnet ved at indeholde Oxycodon, som er et indholdsstof, der findes i flere forskellige præparater. Der er derfor alternativer til OxyContin, og som derfor har samme virkning som OxyContin, da disse alternativer også indeholder Oxycodon. Det er er for eksempel Oxynorm Mundipharma, Orionox, Oxycodone Depot “Sandoz” m.v.

Når du indtager OxyContin, vil du opleve, at dine stærke smerter bliver minimeret. Mange oplever, at de får færre spændinger i musklerne. Derudover er der mange, der føler sig ekstra trætte og nærmest bedøvede, fordi medicinen har en direkte påvirkning i centralnervesystemet.

OxyContin er et af de stærkeste smertestillende præparater på markedet. Da medicinen både har en stærk og hurtig virkning, er der en betydelig risiko for at udvikle en afhængighed.

Hvem benytter OxyContin?

OxyContin benyttes som et smertestillende middel, når andre præparater ikke virker længere. Det er særligt til patienter med stærke kroniske smerter. Men det vil sjældent benyttes til patienter, der har fået akutte smerter, der skal behandles.

Hvad er en normal dosis af OxyContin?

Det er meget forskelligt fra patient til patient, hvilken dosis af OxyContin de skal have. Det afhænger blandt andet af smerternes karakter, patientens sygehistorik, alder og generelle helbred.

OxyContin fås som tabletter, hvor dosisen kan variere fra 5 mg til 120 mg. En almindelig dosis vil dog i mange tilfælde ligge på 5-10 mg to gange om dagen for en voksen.

Det er vigtigt, at man ikke selv begynder at dosere sin medicin op, hvis man fortsat føler smerte. Det øger nemlig risikoen for en afhængighed. Du skal altid følge lægens angivelser. Tager du mere end den anbefalede dosis? Få hjælp til at komme ud af misbruget ved at ringe til os på telefon 35 35 35 81.

Særlige bivirkninger, du skal være opmærksom på, når du tager OxyContin

Som ved alle andre præparater er der nogle bivirkninger, du skal være opmærksom på, hvis du tager OxyContin.

Det er meget normalt, at du oplever følgende bivirkninger (mere end 10 % af patienter oplever det):

 • Hovedpine
 • Svimmelhed
 • Sløvhed
 • Kløe på huden
 • Kvalme
 • Forstoppelse
 • Opkast.

Derudover er der flere bivirkninger, som er lidt mere sjældne, men som mange også oplever. Det er blandt andet diarré, angst, depression, væskeophobning, manglende vandladning, nedsat appetit, små pupiller m.v.

Af de knapt så hyppige bivirkninger finder du uro i kroppen, allergiske reaktioner, kramper, rejsningsproblemer, nedsat vejrtrækning m.v.

Derudover er der en risiko for at udvikle tolerans over for OxyContin. Det betyder, at kroppen bliver immun over for medicinen, og du skal derfor have en større og større dosis for at opleve den samme virkning.

Afhængighed er den største og hyppigste bivirkning

OxyContin er desværre blevet kendetegnet for at have en forholdsvis høj risiko for misbrug. Det ses blandt andet i USA, hvor medicinen møder stor kritik efter de mange dødsfald som resultat af overdoser.
I Danmark benyttes præparatet også. Det er især som et alternativ til morfin, for eksempel hvis morfinen ikke giver den ønskede virkning. Der er også en betydelig risiko for at udvikle en afhængighed af morfin. Der ses dog en tendens til, at risikoen er en smule større ved OxyContin.

Risikoen for afhængighed skyldes, at medicinen virker forholdsvis hurtigt og nærmest kan give et ”sus” til vedkommende, der indtager medicinen. Det kan derfor være svært at slippe medicinen, hvis det indtages over en længere periode og i øgede mængder.

Læs også: Hvad er medicin?

Hårde konsekvenser ved en afhængighed af OxyContin

Hvis du bliver afhængig af OxyContin, eller allerede er det, kan det udvikle sig både til en fysisk afhængighed og psykisk afhængighed. Den fysiske afhængighed ses i forhold til kroppen rent fysiologisk. Kroppen vænner sig kort sagt til, at smerterne bliver lindret med medicinen.

Abstinenser er derfor også et fysiologisk udtryk fra kroppen af, at den er afhængighed, og derfor har svært ved at finde ud af det, hvis du pludselig stopper med at tage medicinen.

Den psykiske afhængighed relaterer sig til det mentale. Din hjerne fortæller dig, at du har brug for medicinen. Medicinen vil begynde at dominerer i hverdagen, og afhængigheden kan derfor påvirke din omgangskreds.

Medicinen bliver pludselig vigtigere end din familie og venner. Også dit arbejde bliver nedprioriteret. Det er derfor ikke ualmindeligt, at patienter med en OxyCotin-afhængighed lyver og snyder mere blot for at kunne få sin medicin.

Det har altså store konsekvenser, hvis du udvikler et OxyContin-misbrug. Har du udviklet en afhængighed, som du har brug for hjælp til at komme ud af? Ring til os på telefon 35 35 35 81. Vi står klar til at hjælpe.

Abstinenser – sådan reagerer kroppen, når du stopper for hurtigt med OxyContin

Ønsker du at komme ud af din afhængighed, er der flere måder, du kan gøre det på. Det vil være meget forskelligt fra person til person, om det er optimalt at stoppe helt fra dag til dag, eller der er behov for en nedtrapning.

Vælger du at stoppe med at indtage OxyContin helt fra den ene dag til den anden, skal du være opmærksom på, at det kan udløse abstinenser. Det afhænger dog af, hvor høj en dosis du har været vant til at tage, og hvor lang tid du har været afhængig af lægemidlet.

Abstinenser kan opleves på mange forskellige måde. Det kan i mange tilfælde føles som en virkelig slem influenza. Derudover er der også andre symptomer, der kommer til udtryk.
Almindelige abstinenssymptomer er:

 • Utilpashed
 • Øget produktion af tårevæske
 • Øget svedproduktion
 • Hovedpine
 • Snue
 • Nysen
 • Gåsehud
 • Diarré
 • Rystende ben og arme
 • Kramper.

Nedtrapning virker optimalt for mange

Det kan være meget ubehageligt at gå igennem abstinenser, når du ønsker at komme ud af din OxyContin-afhængighed. Det anbefales derfor oftest, at du nedtrapper din dosis, således det bliver en mere blød overgang for din krop – både fysisk og mentalt.

Det vil være forskelligt fra patient til patient, hvor længe en nedtrapning strækker sig over, før vedkommende er trappet helt ud af medicinen. Det er derfor vigtigt, at du får en fagperson ind over, således du får igangsat et nedtrapningsforløb, der passer til dig.

Ønsker du at nedtrappe din dosis og i sidste ende komme ud af din afhængighed? Kontakt os på telefon 35 35 35 81 eller skriv en e-mail til sikkerpost@alfakbh.dk. Så hjælper vi med den nødvendige behandling.

Hvilke muligheder er der for behandling, når jeg er blevet afhængig af OxyContin?

Der findes flere behandlingsmetoder, når du eller en pårørende ønsker at komme ud af afhængigheden af stærk smertestillende medicin.

Hos Alfa København har vi forskellige tilbud. Når du ønsker at komme i behandling, finder vi sammen frem til, hvilken behandlingsmetode der er optimal for dig.

Vi kan blandt andet tilbyde dagsbehandling og ambulant behandling. Derudover er der mulighed for forskellige former for gruppeterapi og andre behandlingsmetoder, hvor du kommer til bunds i, hvad der ligger til grund for din afhængighed.

Når du går i behandling for afhængighedsskabende medicin, hjælper vi dig med at nedtrappe medicinen, samtidig med at du får en efterbehandling, således du minimerer risikoen for tilbagefald. Du får forskellige værktøjer, der skal hjælpe dig igennem processen og ud på den anden side, hvor du har sluppet trangen til medicinen.

Vi har læger, psykologer, terapeuter, socialrådgiver og andre specialister, der hjælper dig med den nødvendige behandling af dit misbrug.

Har du brug for hjælp til at komme ud af dit OxyContin-misbrug?

Står du som pårørende til en, der har udviklet en afhængighed af smertestillende midler, eller er du selv kommet ud i et OxyContin-misbrug? Hos AlfaRehab kan du få den nødvendige behandling, der hjælper dig eller din pårørende ud af misbruget.

Har du spørgsmål til, hvordan behandlingen foregår, eller ønsker du at komme i behandling, kan du kontakte os på telefon og e-mail. Ring til os på telefon 35 35 35 81, eller skriv en e-mail til sikkerpost@alfakbh.dk. Så hjælper vi dig videre og ud af afhængigheden.