EMDR er en forkortelse af “Eye Movement Desensitization and Reprocessing” – en form for terapi, der er specielt designet til behandling af posttraumatisk stresslidelse (PTSD). Målet med EMDR er at hjælpe patienter med at normalisere forstyrrende minder, tanker og følelser relateret til det traume, de har lidt.

EMDR blev udviklet i 1987, og det er en terapi, der normalt udføres en til to gange om ugen.

Hvordan fungerer EMDR?

Selve terapien inkorporerer brugen af ​​øjenbevægelser eller anden bilateral stimulation (BLS) som toner eller vandhaner, når en patient taler om deres traumatiske hukommelse for at hjælpe med at reducere hukommelsens livlighed og følelser. Under en session skal du være opmærksom på bevægelsen eller lyden, mens du tænker eller taler om den forstyrrende hukommelse, indtil din hjerne skifter den måde, du oplever hukommelsen på, og mere information fra fortiden behandles.

EMDR-terapi en specifik otte-fasetilgang, der normalt inkluderer:

 • Fase 1: Historieudtagning og behandlingsplanlægning. Dette er når en terapeut konsulterer en patient for at bestemme udløsere og mål for behandlingen.
 • Fase 2: Forberedelse. I denne fase forklarer terapeuten behandlingsprocessen for patienten og praktiserer øjenbevægelsen eller anden BLS-teknik.
 • Fase 3: Vurdering. Den traumatiske hukommelse, der målrettes mod, identificeres i denne fase, og en terapeut vurderer, hvordan det påvirker en patient.
 • Fase 4: Desensibilisering. Klienten fokuserer på den traumatiske hukommelse i denne fase, mens han øver øjenbevægelser eller anden BLS, og rapporterer derefter, hvordan de har det efter.
 • Fase 5: Installation. Denne fase “styrker” de foretrukne reaktioner på traumer, som EMDR kan frembringe.
 • Fase 6: Body scan. Klienter har til opgave at observere deres fysiske reaktion på deres specifikke traume og den foretrukne reaktion i denne fase.
 • Fase 7: Lukning. Dette er slutningen af ​​sessionen, hvor terapeuten giver specifikke instruktioner og teknikker til at arbejde på indtil næste session.
 • Fase 8: Revaluering. Den næste terapisession starter med den sidste fase for at evaluere, hvordan den foregående terapisession gik, og hvordan man kan forbedre sig yderligere.

Ideen bag EMDR er, at traumer fortsætter med at forårsage nød, fordi hukommelsen aldrig blev behandlet korrekt. Disse uforarbejdede minder husker patientens følelser, tanker, overbevisninger og fysiske fornemmelser, der skete på tidspunktet for begivenheden, og når disse minder udløses, kan en person opleve traumer og have symptomer på PTSD eller andre psykiske lidelser.

EMDR-terapi forsøger at ændre den måde, hvorpå bestemte minder lagres i hjernen, reducere og slippe af med symptomer.

Hvem har størst fordel af EMDR?

EMDR er designet til at hjælpe mennesker, der lider af PTSD, en lidelse, der udvikler sig hos nogle mennesker, der har oplevet en chokerende, skræmmende eller farlig begivenhed. Mange alkoholikere og misbrugere har PTSD symptomer og derfor har de stor gavn af traumebehandling.

Symptomer på PTSD starter normalt inden for tre måneder efter traumet, men de kan også ske år senere. Symptomerne skal vare mere end en måned og være alvorlige nok til at forstyrre en persons liv. Disse symptomer inkluderer:

 • Flashbacks (genoplever traumet igen og igen, herunder fysiske symptomer som hjertebanken eller svedeture)
 • Mareridt
 • Angstfyldte tanker
 • Man holder sig væk fra steder, begivenheder eller genstande, der minder om den traumatiske oplevelse
 • Undgå tanker eller følelser relateret til den traumatiske begivenhed
 • Bliver let forskrækket
 • Følelse af anspændt eller “på kanten”
 • Har svært ved at sove
 • At have vredesudbrud
 • Problemer med at huske situationer i den traumatiske begivenhed
 • Negative tanker om sig selv eller verden
 • Forvrængede følelser som skyld eller skyld
 • Tab af interesse for gode sunde aktiviteter

Hvad skal du ellers vide om EMDR?

EMDR behandling hos AlfaMange mennesker kan have gavn af EMDR. Et af de mere kendte eksempler er Prins Harry som har søgt hjælp for de PTSD lignende symptomer han fik i forbindelse med sin Mors pludselige dødsfald.

I forbindelse med serien “Den mig du ikke ser” af Oprah Winfrey og på Apple+ får vi en fortælling om hvordan traumer kan afhjælpes med EMDR.
EMDR, sagde Harry, er “altid noget, jeg ville prøve,” og tilføjede, at han “aldrig ville have været åben over for det, hvis jeg ikke havde arbejdet med den terapi , jeg har lavet gennem årene.”

Under sessionen sagde Harry, at han “altid følte sig bekymret, bekymret, lidt anspændt og spændt,” i London, hvor han plejede at bo. Harry sagde, at terapi hjalp ham med at blive “opmærksom” på, hvordan han følte sig for byen. “Jeg var som: Hvorfor føler jeg mig så ubehageligt til mode? Og selvfølgelig er London for mig desværre en udløser på grund af, hvad der skete med min mor, og på grund af hvad jeg oplevede, og hvad jeg så, ”sagde han.

Harrys mor, prinsesse Diana, døde i en traumatisk bilulykke i Paris i 1997, da han var 12 år gammel.

Hvis du har brug for behandling med EMDR?

Så kontakt AlfaRehab. Vores Psykolog er højt specialiseret i EMDR og bliver jævnligt superviseret så han hele tiden er opdateret.

Hvis du er traumatiseret og samtidigt har brug for ambulant alkoholbehandling -eller misbrugsbehandling så kontakt os nu på 35 35 35 81. Du er som pårørende også meget velkommen til at kontakte os. Vi har hjulpet mange pårørende i gennem tiden og du kan høre nogle af deres historier her.